PSYLLIUM

(Plantago ovata sau Plantago isphagula)

- cea mai eficientă plantă în formarea bolului intestinal -


Unul dintre principalele ingrediente din Detoxicolon, psyllium, cunoscut în Europa şi sub denumirea de ispaghula, este un produs obţinut din seminţele de Plantago ovata. Tărâța aceastei plante originare din India este utilizată de mii de ani în medicina ayurvedică, în Occident fiind de mai bine de 50 de ani subiectul a numeroase studii clinice și de laborator.


COMPOZIŢIE CHIMICĂ:

Fibre vegetale solubile şi insolubile, care conţin hemiceluloză şi mucilagii (polizaharide alcătuite din pentoze, hexoze şi acizi uronici). Conținutul de fibre în tărâța de psyllium este de 85%- cea mai mare concentrație de fibre dintre toate cerealele cunoscute. Dintre acestea, 67-71% sunt fibre solubile.


ACŢIUNI:

  • este laxativ de volum, având proprietatea de a fixa o mare cantitate de apă, mărindu-şi volumul şi stimulând peristaltismul intestinal; creşterea bolului fecal stimulează reflexele de defecaţie şi accelerează tranzitul intestinal;
  • prezintă simultan acţiune antidiareică datorită mucilagiilor, care au capacitatea de a reţine apa din intestin, crescând vâscozitatea şi consistenţa scaunului;
  • este detoxifiant al colonului datorită gelului mucilaginos format care adsoarbe toxinele din intestin, ajutând la eliminarea lor;
  • prezintă acţiune protectoare asupra mucoasei gastroduodenale (datorită mucilagiilor), fiind un pansament gastroduodenal;
  • creşte senzaţia de saţietate (fibrele din seminţele de psyllium se umflă în stomac, tăind pofta de mâncare);
  • creşte excreţia intestinală a acizilor biliari şi a colesterolului, având efect hipocolesterolemiant;
  • scade absorbţia intestinală a glucidelor, reducând glicemia postprandială;
  • prezintă acţiune emolientă (datorită mucilagiilor), fiind totodată şi un antiinflamator intestinal, prin inhibarea producerii de citokine; datorită acestor proprietăţi putând fi administrat în colita ulceroasă;
  • în sindromul colonului iritabil normalizează funcţia intestinală şi scade severitatea simptomelor prin reducerea presiunii în regiunea rectosigmoidală.

FARMACOCINETICĂ:

acţiunea plantei apare după 12-24 ore şi poate dura 2-3 zile.


INDICAŢII:

se utilizează ca adjuvant în: constipaţie, diaree, gastrită, reflux gastroesofagian, curele de detoxifiere, obezitate, colită ulceroasă, sindromul colonului iritabil, hipercolesterolemie, diabet zaharat, previne cancerul de colon.


REACŢII ADVERSE:

seminţele de psyllium sunt în general bine tolerate, rareori putând apare tulburări gastrointestinale manifestate prin: disconfort abdominal, balonare, indigestie, constipaţie.


PRECAUŢII:

Psyllium scade absorbţia intestinală a medicamentelor orale, motiv pentru care se recomandă administrarea medicamentelor cu o oră înainte de ingerarea de psyllium.
Pe parcursul tratamentului este necesar un aport adecvat de lichide, în caz contrar putând apare fenomenul de obstrucţie intestinală.


CONTRAINDICAŢII:

atonie gastro-intestinală, dificultăţi de înghiţire, obstrucţie intestinală, intervenţii chirurgicale pe intestin, sarcină, copii sub 12 ani, alergie la psyllium.


STUDII SELECTIVE


Hipercolesterolemie


Condus de: Anderson și colaboratorii

Publicat în: American Journal of Clinical Nutrition

Studiu controlat, randomizat, dublu-orb a evaluat efectele de reducere a colesterolului de către semințele de psyllium. La studiu au participat 248 de pacienți care au avut în primele 8 săptămâni o dietă controlată, bazată pe un consum redus de grăsimi, iar în următoarele 26 de săptămâni la aceeași dietă controlată s-a adăugat consumul de 10.2g de psyllium pe zi la o parte dintre pacienți în timp ce ceilalți au folosit placebo.

Concluzii: La finalul studiului în grupul de pacienți care au folosit psyllium colesterolul total s-a redus cu 4.7%, iar LDL s-a redus semnificativ cu 6.7%. În grupul în care s-a folosit doar placebo și dieta controlată, colesterolul total s-a redus cu 3.9%, iar LDL cu 4%.

Anderson, J. W., Davidson, M. H., Blonde, L., Brown, W. V., Howard, W. J., Ginsberg, H., Allgood, L. D., and Weingand, K. W. Long-term cholesterol-lowering effects of psyllium as an adjunct to diet therapy in the treatment of hypercholesterolemia. Am J Clin Nutr 2000;71(6):1433-1438.Condus de: Rodriguez-Moran și colaboratorii

Publicat în: Journal of Diabetes Complication

Un studiu controlat, randomizat, placebo, dublu orb a analizat efectele de reducere a nivelului lipidelor și glucidelor din sânge prin administrarea a câte 5g de Psyllium de 3 ori pe zi, ca supliment la dietoterapia pacienților cu diabet de tip II. Cei 125 de subiecți care au participat la studiu au urmat o dietă strictă timp de 6 săptămâni, urmată apoi de alte 6 săptămâni de terapie cu psyllium – respectiv placebo.

Concluzii: Administrarea de psyllium a avut rezultate semnificative: reducerea colesterolului total cu 9%, a LDL cu 16% și a trigliceridelor cu 24%. HDL a crescut cu 40% în cazul administrării semințelor de psyllium împreună cu mesele zilnice.

Rodriguez-Moran, M., Guerrero-Romero, F., and Lazcano-Burciaga, G. Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes. J Diabetes Complications 1998;12(5):273-278.


Constipație


Condus de: Dettmar și colaboratorii

Publicat în: Current Medical Research and Opinion Journal

Un studiu deschis a comparat eficiența, viteza de acțiune și gradul de acceptare de către pacienți suferind de constipație a mai multor laxative între care psyllium și lactuloza, pentru un interval de 4 săptămâni. La studiu au participat 394 de pacienți din care 56% au folosit psyllium, iar restul au folosit alte laxative.

Concluzii: După cele 4 săptămâni de tratament, s-au înregistrat rezultate superioare în cazul pacienților care au folosit psyllium. Primele efecte laxative au apărut în cazul tuturor laxativelor după primele 24-36 de ore de la începerea curei. Tărâța de psyllium a condus la o mai bună formare a fecalelor, la scaune mai moi și mai frecvente decât alte laxative. Incidența diareei și a durerilor abdominale a fost mult mai redusă la cei care au folosit psyllium față de grupul de control.

Dettmar, P. W. and Sykes, J. A multi-centre, general practice comparison of ispaghula husk with lactulose and other laxatives in the treatment of simple constipation. Curr Med Res Opin. 1998;14(4):227-233.Condus de: Marlett și colaboratorii

Publicat în: American Journal of Gastroenterology

Studiul pe termen scurt s-a bazat pe criterii obiective și subiective pentru a analiza capacitatea a două laxative de a elimina constipația. Celor 42 de adulți suferind de constipație care au participat la studiu li s-a administrat fie psyllium (7.2g pe zi), fie o combinație de psyllium și senna (6.5g+1.5g).

Concluzii: Ambele laxative au fost eficiente în creșterea frecvenței defecației precum și în masa scaunului eliminat. Efectul suplimentar al plantei senna a fost însă clar evidențiat – a condus la cea mai mare creștere a frecvenței scaunelor precum și la creșterea volumului de lichide în scaun. La o evaluare obiectivă a ameliorării constipației din punct de vedere a cantității și frecvenței de apariție a scaunelor, cele două produse laxative au avut rezultate de 48% în cazul administrării de psyllium și 63% în cazul administrării combinației de psyllium și senna.

Marlett, J. A., Li, B. U., Patrow, C. J., and Bass, P. Comparative laxation of psyllium with and without senna in an ambulatory constipated population. Am J Gastroenterol. 1987;82(4):333-337.Condus de: Davies și colaboratorii

Publicat în: Journal – Royal Society of Health

Studiul a evaluat frecvența și forma scaunelor, gradul de dificultate la eliminare, senzația de eliminare incompletă precum și intensitatea nevoii de a defeca, pe 69 de voluntari care au participat la un studiu de 4 săptămâni în care au fost administrate semințe de psyllium.

Concluzii: Pe durata tratamentului s-a remarcat o creștere semnificativă a frecvenței scaunelor, o scădere de asemenea semnificativă a dificultății la eliminare atât la începutul cât și în finalul defecației, precum și reducerea senzației de eliminare incompletă. Efectul rezidual pozitiv al tratamentului a persistat o perioadă de timp și după încheierea acestuia.

Davies, G. J., Dettmar, P. W., and Hoare, R. C. The influence of ispaghula husk on bowel habit. J R.Soc Health 1998;118(5):267-271.

Diaree


Condus de: Heather și colaboratorii

Publicat în: Heart Lung 20/1991

Un studiu placebo, dublu-orb, randomizat a fost realizat pentru a evidenția eficiența semințelor de psyllium pentru combaterea diareei la pacienții hrăniți parenteral prin tub nasogastric sau nasoduodenal. 49 de pacienți dintr-un centru medical au participat la acest experiment. Rezultatele studiului au arătat că scaunele au fost mult mai bine formate și diareea asociată acestui tip de hrănite poate fi redusă în mod semnificativ. Doza administrată a fost de câte o linguriță de 3 ori pe zi.
Heather D.J., Howell, L., Montana, M., Howell, M. And Hill, R., Effect of bulk forming cathartic on diarrhea in tube-fed pacients. Heart Lung 1991, 20, 409-413

Fisuri anale


Condus de: H.A. Shub și colab.

Publicat în: Diseases of Colon and Rectum, New York, 21/1978

Studiul la care au participat 393 de pacienți cu fisuri anale s-a derulat pe o perioadă de 5 ani. Tratamentul a constat în administrarea de 2 ori pe zi de supozitoare pe bază de psyllium și a unei băi de șezut. 44% dintre pacienți s-au vindecat fără a fi necesară intervenția chirurgicală încă din primele 4-8 săptămâni de tratament. Rata revenirii fisurilor anale până la finalul studiului a fost de 27%.

Shub, H.A., Salvati, E.P., Rubin, R.J., Conservative treatment of anal fissure: an unselected, retrospective and continuous study. Dis. Colon Rectum 1978, 21.

Hemoroizi


Condus de: M. Perez-Miranda

Publicat în: Hepatogastroenterology, 43/1996

Studiul randomizat, dublu-orb, controlat placebo a analizat efectele psyllium-ului asupra a 50 de pacienți ce sufereau de hemoroizi interni sângerânzi. Cei 50 de pacienți au fost împărțiți în 2 grupe: uneia dintre grupe i s-a administrat placebo, iar celeilalte psyllium. În primele 15 zile ale studiului, episoadele de sângerare cauzate de hemoroizi s-au redus de la 6.4 în grupul de control la 4.8 în grupul de studiu. În următoarele 15 zile episoadele cu sângerare s-au redus la 3.1 în grupul de studiu și 5.5 ân grupul de control. Ultimele 10 zile ale studiului au arătat o reducere a valorilor la 1.1 în grupul de studiu, în timp ce în grupul de control au rămas la 5.5. Zonele de congestie hemoroidală s-au diminuat de la 2.6 la 1.1 în grupul de tratament, în timp ce în grupul de control nu au fost înregistrate nici un fel de modificări. Tratamentul cu psyllium nu a produs modificări ale gradului de prolaps.

Perez-Miranda, M., Gomez-Cedenilla, A., Leon Colombo, T., Pajares, J. și Mate-Jiemenez, J., Effect of fiber supplements on internal bleeding hemorrhoids. Hepatogastroenterology 1996, 43(12), 1504-1507.

Hiperglicemie


Condus de: Anderson și colab.

Publicat în: American Journal of Clinical Nutrition, 70/1999

Studiul randomizat, dublu-orb, controlat placebo, a evaluat eficiența fibrelor de psyllium în cazul a 34 de persoane cu diabet de tip 2 și hipercolesterolemie moderată. Au fost administrate 5g de psyllium de 2 ori pe zi, timp de 8 săptămâni. Nivelul glucozei postprandial a fost cu 11% mai redus la măsurarea pe întreaga zi și cu 19.2% mai mic la măsurarea imediat după masă.

Anderson, J.W., Allgood, L.D., Turner, J., Oeltgen, P.R., Daggy, B. P. Effects of psyllium on glucose and serum lipid responses in men with type 2 diabetes and hypercholesterolemia. Am J clin Nutr 1999; 70:466-473

PSYLLIUM
dacia plant detoxicolon logo